Plejetestamente

Et plejetestamente kan være med til at sikre, at dine behov og ønsker bliver opfyldt, hvis du bliver syg og ikke længere kan udtrykke dine behov.

Hvis du får demens eller en anden alvorlig sygdom, kan dine pårørende og plejepersonalet på dit plejehjem på et tidspunkt blive nødt til at skulle beslutte helt almindelige hverdagsting for dig.

I en sådan situation kan det være trygt for både dig, dine pårørende og plejepersonalet, at du har lavet et plejetestamente. 

Et plejetestamente er et dokument, hvor du beskriver dine fremtidige ønsker og behov. Du kan fx beskrive dine madvaner, ønsker for personlig hygiejne og hvilket tøj, du godt kan lide at have på. Du kan også beskrive særlige interesser eller oplevelser, du godt kan lide.

Plejetestamentet kan være med til at sikre, at plejepersonalet kender dine behov, selvom du ikke længere selv kan give udtryk for dem. Du skal selv opbevare dit plejetestamente, og du kan altid ændre det.

Et plejetestamente er kun vejledende, da der er love, som bestemmer hvornår, hvordan og hvor længe plejepersonalet må gribe ind og udføre pleje, omsorg og hjælp, hvis du ikke længere selv kan sige ja eller nej til det. Det gælder fx hjælp til personlig hygiejne. Loven træder altid i stedet for et plejetestamente.

Vær opmærksom på, at et plejetestamente ikke er det samme som et livstestamente eller et behandlingstestamente, som handler om, hvordan du ønsker behandling for sygdom. 

 

Dokumenter

Læs mere om plejetestamente i folderen 'Har du overvejet dine fremtidige ønsker til pleje om omsorg?'

Vi har også lavet en skabelon, som du kan bruge til at lave dit eget plejetestamente