Livet på plejehjem
Når du flytter på plejehjem, får du din egen private bolig. Du betaler husleje, el, vand og varme, ligesom hvis du boede i en almindelig lejebolig.
I din bolig på plejehjemmet skaber du dit eget hjem med dine egne møbler og ting. Der er dog for det meste en plejeseng i boligen.
Der er ofte også mulighed for, at din ægtefælle eller samlever kan flytte med.
Du får den hjælp, du har brug for
Plejehjem har personale døgnet rundt. Det betyder, at du altid kan få den hjælp, du har bug for.
Når du flytter ind, holder du og evt. dine pårørende et møde med personalet. På mødet taler I om, hvordan du, dine pårørende og personalet kan samarbejde, så du kan leve det liv, du ønsker.
Alle kommunens plejehjem har fokus på at støtte dig i at gøre så mange ting som muligt selv. Du får dog altid den hjælp, du har brug for.
Du kan være social og deltage i aktiviteter
Alle plejehjem har forskellige faciliteter, som alle beboerne kan bruge. Det kan fx være spisestue, opholdsrum/tv-stue, træningsrum, udendørs have og lignende.
I hverdagen har du mulighed for at mødes og være sammen med de andre beboere, fx under måltiderne eller ved at deltage i de forskellige aktiviteter, plejehjemmet arrangerer.
Du bestemmer dog selv, om du har lyst til at være social.
Godt at vide om at bo på plejehjem
På alle plejehjem i Københavns Kommune har du som beboer mulighed for at få indflydelse, fx gennem beboermøder eller kaffemøder med forstanderen.
På møderne får du viden om, hvad der foregår på plejehjemmet, og du kan tage forskellige emner op, som du gerne vil tale om.
Personalet på plejehjemmene vil rigtig gerne samarbejde med dine pårørende.
Dine pårørende kender dig og det liv, du har levet, og de kan derfor hjælpe personalet med at støtte dig i at leve det liv, du ønsker.
Mange plejehjem holder pårørendemøder og arrangerer temaeftermiddage, hvor pårørende kan mødes og dele erfaringer.
Når du bor på plejehjem, kan du få et klippekort til ekstra hjælp. Klippekortet betyder, at du får en halv times ekstra hjælp eller støtte hver uge.
Du bestemmer selv, hvad du vil bruge den halve time på. Du kan fx tage på café eller gå tur med en medarbejder.
Det kan være en god idé at give en af dine pårørende en fuldmagt til fx at læse din Digitale Post, betale din regninger og lignende, hvis du ikke længere selv kan dette.
Det kan være en god idé at lave et plejetestamente, et livstestamente og/eller et behandlingstestamente.
Plejetestamentet er vejledende og beskriver, hvordan du gerne vil leve dit liv, hvis du en dag ikke længere selv er i stand til at give udtryk for det.
Livs- og behandlingstestamenterne handler om dine ønsker for behandling for sygdom.
Hvis du har lavet et pleje-, livs- eller behandlingstestamente, er det en god idé at fortælle plejehjemmet om det, når du flytter ind.
Når du bor på et plejehjem, betaler du husleje, el, vand og varme. Huslejen er forskellig i hver bolig. Lejen afhænger blandt andet af, om du flytter ind på et renoveret eller et ikke-renoveret plejehjem.
Læs mere om husleje, indskud og muligheder for at søge støtte
Du har også mulighed for at købe en servicepakke, som indeholder mad, tøjvask og lignende.
Læs mere om, hvad servicepakken indeholder, og hvad den koster
Der er mange ting at gøre, når man skal flytte på plejehjem. Læs mere om, hvad du skal være opmærksom på, samt hvordan du kan søge kommunen om hjælp til at flytte.
Københavns Kommune skal tilbyde dig en plejebolig, senest fire uger efter du er blevet godkendt til en plejebolig. Dette gælder dog kun, hvis du lader kommunen bestemme, hvor du skal bo.
Hvis du vil skrives op til et bestemt plejehjem, kan der være meget længere ventetid.
Borgere med demens kan søge om at få en bolig på et demenscenter, hvor medarbejderne har særlige kompetencer inden for demens.
Din lokale visitation vurderer, om du har behov for at bo på et demenscenter ud fra dit behov for støtte, omsorg og pleje.
Er du blind, svagtsynet, døv, svært overvægtig, eller har du brug for pladskrævende hjælpemidler, kan du søge om at få bolig i en af vores særlige plejeboliger.
Din lokale visitation vurderer, om du har behov for at bo i et af kommunens særlige plejeboligtilbud.